Як обладнати зручну робочу зону на кухні

Намалювати в планувальнику або від руки кухонний гарнітур недостатньо, щоб готувати було зручно і комфортно. Потрібно продумати робочу зону і не упустити кілька важливих нюансів.

1. Пам’ятайте про робочий трикутник

Дизайнери не втомлюються повторювати те, що зручний робочий трикутник — запорука комфортного приготування їжі. Традиційно виділяють три кути: мийка, холодильник і плита. Складність в сучасній кухні виникає через те, що плита давно вже перетворилася в два окремих предмета — варильну панель і духову шафу. Максимально зручне розташування – коли варильна поверхня і духовка знаходяться в одному місці один над одним. Якщо ви хочете встановити духовку (а заодно і мікрохвильовку) в окремий високий шафа, стежте, щоб він не знаходився занадто далеко від мийки і холодильника. Протилежний кінець кухні точно не підійде.

Как оборудовать удобную рабочую зону на кухнеКак оборудовать удобную рабочую зону на кухне

2. Залишайте простір для маневру

Близько “гарячих точок” обов’язково має бути вільний простір. Поруч з варильною поверхнею і духовкою залиште незайнятими 30-40 см стільниці — буде куди поставити гаряче блюдо або каструлю. Мийка теж вимагає поруч з собою вільного місця — наприклад, для того, щоб покласти фрукти і овочі після миття. І не забувайте про улюблені багатьма підставки для сушіння посуду — їх логічніше розташувати поруч з мийкою.

Как оборудовать удобную рабочую зону на кухнеКак оборудовать удобную рабочую зону на кухне

3. Не ставте посудомийку далеко від мийки

Оптимальне місце для розміщення посудомийної машини – в сусідній шафі від мийки. По-перше, вам не доведеться далеко тягнути каналізаційний шланг. По-друге, тут зручніше завантажувати посуд. Ставити праворуч або ліворуч — вирішувати вам: проаналізуйте, з якого боку більше місця для маневру, плюс враховуйте, правша ви або лівша.

Как оборудовать удобную рабочую зону на кухнеКак оборудовать удобную рабочую зону на кухне

4. Приберіть зайве з робочої стільниці

Що можна побачити на робочій стільниці на середньостатистичній кухні? Чайник, кавоварку, мультиварку, блендер, тостер, йогуртницю, чайник для заварювання, підставку з ножами і столовими приборами, підставку під спеції, Обробні дошки, миючий засіб — і це все одночасно! Не дивно, що навіть на великій кухні Для готування залишається 40-50 см вільного простору.

Проведіть інвентаризацію: залиште на увазі тільки ті прилади і речі, якими Ви користуєтеся кожен день. Все інше приберіть в шафу-краще перед початком ремонту продумати полки для зберігання всіх важливих предметів. Відмовтеся від підставок під столові прилади, приберіть їх у висувний ящик. Відразу після приготування їжі прибирайте в ящики ножі, Обробні дошки.

Как оборудовать удобную рабочую зону на кухнеКак оборудовать удобную рабочую зону на кухне

5. Підсвітіть робочу поверхню

Готувати їжу в потемках-сумнівне задоволення. На етапі ремонту зробіть висновок електрики під навісними шафами, щоб встановити підсвічування по периметру гарнітура. Ремонт вже закінчено? Не поспішайте засмучуватися: по-перше, існують світильники на батарейках, по-друге, можна встановити світильники-прищіпки на карнизі гарнітура або на відкритих полицях, а провід пустити по верху шаф.

Как оборудовать удобную рабочую зону на кухнеКак оборудовать удобную рабочую зону на кухне

6. Вибирайте кухонний фартух, який легко мити

Якщо зазвичай ви готуєте тільки салат, матеріал для кухонного фартуха може бути будь-яким. А якщо у вашому меню перше-друге-третє, то вибирайте його з розумом. Відмовтеся від пористої і структурної плитки, білої затірки — їх найважче відмити. Ніякого натурального дерева-воно вбирає жир. Вибирайте плоскі поверхні, які протираються одним рухом руки.

Как оборудовать удобную рабочую зону на кухнеКак оборудовать удобную рабочую зону на кухне

7. Групуйте предмети за призначенням

Розкладаючи речі по полицях і ящиках, проаналізуйте, в якій функціональній зоні ви будете їх використовувати. Губки, миючий засіб, пакети для сміття кладіть ближче до мийки. У шафі поруч з плитою розставте сковороди, каструлі, приналежності для випічки. Недалеко від холодильника тримайте лотки для їжі, що залишилася від вечері або обіду. Не забувайте про домашніх тварин: ганчірки для прибирання, пакети корму намагайтеся покласти недалеко від місця годування. Так ви заощадите свій час і не будете ходити за потрібними речами на різні кінці кухні.

Как оборудовать удобную рабочую зону на кухнеКак оборудовать удобную рабочую зону на кухне

Догори